Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarının ve Uygulama Kapsamının Belirlenmesi
Kamu Gözetimi Kurumu (“KGK”), Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Vakfı’nın (“IFRS” - International Financial Reporting Standards) global sürdürülebilirlik raporlama standartlarının geliştirilmesi adına kurduğu Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (“ISSB” -International Sustainability Standards Board) 26 Haziran 2023 tarihinde yayınladığı şirketlerin ve yatırımcıların sürdürülebilirlik konusundaki açıklamalarını sermaye piyasaları için tek ve küresel bir temelde sunmalarına olanak tanıyacak IFRS S1 ve IFRS S2 isimli uluslararası standartları benimseme kararı aldı.
Yayınlanma Tarihi: 03/01/2024

Bu doğrultuda KGKtarafından uluslararası standartlara uyum sağlanması amacıyla ve ISSB ile KGK arasındayapılan anlaşmaya istinaden bu standartlara ilişkin uyum mevzuatları,29.12.2023 tarihli ve 32414 sayılı (1. Mükerrer) Resmi Gazete’nin “Türkiye SürdürülebilirlikRaporlama Standartlarının (TSRS) Belirlenmesi” ve “TürkiyeSürdürülebilirlik Raporlama Standartlarının (TSRS) Uygulama KapsamınınBelirlenmesi” konulu 2 adet kurul kararı yayımlanmıştır. KGK tarafındanyayımlanan ilgili standartlar 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

 

ISSB tarafındanyayınlanan ilgili standartlara ilişkin detaylı bilgiye erişmek için daha öncehazırladığımız “IFRS Sürdürülebilirlik Açıklama Standartları” başlıklı bilginotumuza buradan erişebilirsiniz. Özetle IFRS S1 ve IFRSS2’nin temel düzenleme alanları aşağıdaki gibidir:

 

        -         IFRS S1 Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal BilgilerinAçıklanmasına İlişkin Genel Gereklilikler (GeneralRequirements for Disclosure of Sustainability-related Financial Information), standartların temel çerçevesini oluşturmaktadır. IFRS S1 ile işletmelerin, strateji, risk yönetimi ve sürdürülebilirlik ile ilgili ölçütlerine ilişkin bilgilerin açıklanması hedeflenmektedir. İşletmeler, finansal raporlar kapsamında sürdürülebilirliğe ilişkin daha kaliteli, şeffaf, doğrulanabilir ve karşılaştırılabilir bir raporlama yapabilecektir. Standart kapsamında, işletmelerin kısa, orta ve uzun vadede karşılaştıkları sürdürülebilirlikle ilgili riskler ve fırsatlar hakkında yatırımcılara bilgi sunmaları sağlanmaktadır.

 

      IFRS S2 İklimle İlgili Açıklamalar (Climate-related Disclosures), IFRS S1 ile birlikte kullanılmak üzere hazırlanmıştır. IFRS S2 ile işletmelerin iklimle ilgili risklerin nakit akışlarının, finansmana erişimlerinin ve sermaye maliyeti üzerindeki etkilerinin açıklanması hedeflenmektedir. IFRS S2, işletmelerin iklimle ilgili risk ve fırsatları hakkında detaylı bilgi açıklamasını zorunlu kılmaktadır.

 

“TürkiyeSürdürülebilirlik Raporlama Standartlarının (TSRS) Belirlenmesi” konulu kurulkararında TSRS 1 Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasınaİlişkin Genel Hükümler (“TSRS 1”) yer almaktadır. TSRS 1, işletmenin genel amaçlı finansal raporların asli kullanıcıları açısından işletmeye kaynak sağlama kararı verirken faydalı olacak sürdürülebilirlikle ilgili risklerine vefırsatlarına ilişkin bilgileri açıklamayı zorunlu kılmaktadır. İlgili standart,bir işletmenin kısa, orta veya uzun vadede nakit akışlarını, finansmana erişimini veya sermaye maliyetini etkilemesi makul ölçüde beklenebilecek sürdürülebilirlikle ilgili tüm risk ve fırsatlara ilişkin tüm bilgileri açıklamasını hedeflemektedir.

 

TSRS 1 kapsamında gerçeğeuygun sunum, önemlilik gibi kavramsal temeller; yönetişim, strateji, risk yönetimi gibi temel içerikler; ve açıklamaların yeri, raporlama zamanı, uygunluk beyanı gibi genel hükümler belirlenmiştir. Bununla birlikte TSRS 1eklerinde, uygulama rehberi ve iklimle ilgili hedeflere de yer verilmiştir. Bu kapsamda, işletmeler sera gazı emisyon hedefleri de dahil olmak üzere, iklimleilgili belirlediği nicel ve nitel hedeflerle mevzuat uyarınca ulaşılması gereken tüm hedefleri de açıklamak zorundadır.

 

TSRS 1 ile yürürlüğe giren önemli bir düzenleme de, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarının (TSRS) Uygulama Kapsamına İlişkin Kurul Kararı’nın 3. maddesidir. İlgili madde uyarınca 01.01.2024 tarihinden itibaren “eşik değerlere tabi” işletmelerden aşağıdaki kriterlerden en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki raporlama döneminde aşan kurum, kuruluş ve işletmeler için TSRSStandartları uyarınca sürdürülebilirlik raporu hazırlaması zorunlu hale getirilmektedir. Günümüze kadar gönüllülük esasına dayalı olarak yapılan sürdürülebilirlik raporlaması, bu madde ile zorunlu bir yükümlülük haline getirilmiştir.

 

Bu kapsamda, madde 3uyarınca; (i) derecelendirme kuruluşlarının, (ii) finansal holding şirketlerinin,(iii) finansal kiralama şirketlerinin, (iv) faktoring şirketlerinin, (v)finansman şirketlerinin, (vi) varlık yönetim şirketlerinin, (vii) finansal holding şirketlerinde ve bankalarda 5411 sayılı Kanun’da tanımlandığı şekliyle nitelikli paya sahip olan şirketlerin, ve (viii) tasarruf finansman şirketlerinin,

 

  •       Aktif toplamı 500 Milyon Türk Lirası,
  •       Yıllık net satış hasılatı 1 Milyar Türk Lirası,
  •      Çalışan sayısı 250 kişi olması kriterlerinden en az ikisinin eşik değerlerini iki art arda iki raporlama döneminde aşması halinde, belirtilen şirketler TSRS Standartları uyarınca Sürdürülebilirlik Raporu hazırlamak zorunda olacaktır.

 

İlgili standart, 01.01.2024 tarihi ve sonrasında başlayan yıllık raporlama dönemlerinde uygulanacaktır. Ancak, işletmelerin talebi doğrultusunda erken uygulamaya da izin verilmektedir.

 

Standart kapsamında yayınlanan geçiş hükümleri uyarınca,

  •       İlk uygulama tarihinden öncekiherhangi bir dönem için standartta belirtilen açıklamaların sunulması zorunlu değildir.
  •    İlk raporlama dönemindekarşılaştırmalı bilgiler açıklanmak zorunda değildir.
  •     İlk raporlama döneminde, finansal raporlamadan sonra sürdürülebilirlik raporlaması yapılabilmektedir.
  •       Raporlama döneminin başlamasından itibaren ilk iki (2) yıl Kapsam-3 sera gazı emisyonlarının raporlanması zorunlu değildir.     

KGK tarafından yayınlanan TSRS 1 - Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümler’e buradan, TSRS 2 - İklimle İlgili Açıklamar’a buradan ve Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarının (TSRS) Uygulama Kapsamının Belirlenmesi’ne ilişkin kurul kararına ise buradan ulaşabilirsiniz.

Yasal Uyarı | Çerez Politikası | Kullanım Koşulları | Kişisel Verilerin İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni | © 2024 DL Avukatlık Bürosu