Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik
16.04.2021 tarihli ve 31456 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik (“Yönetmelik”) ile kripto varlık tanımı yapılmış ve kripto varlıkların kullanım esasları belirlenmiştir.
Yayınlanma Tarihi: 21/04/2021

Yönetmelik, 1211 sayılı Merkez Bankası Kanunu’nun 4. maddesi ile 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’un (“Kanun”) 12. ve 18. Maddesine yer alan düzenlemelere dayanarak, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na (“TCMB”) verilen yetkiler çerçevesinde TCMB tarafından yayımlanmıştır.

TCMB, Yönetmelik’eilişkin yaptığı açıklamada, kripto varlıkların herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, anonim yapıları nedeniyle kripto varlıkların yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi gibi nedenler dolayısıyla işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimalinin bulunduğunu değerlendirmiştir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, Yönetmelik kripto varlık alım-satımını yasaklamamaktadır, ancak, Yönetmelik TCMB tarafından belirtilen risklerin bertaraf edilmesi amacıylakripto varlıkların kullanılmasına ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri içermektedir. 

·   Yönetmelik’in 3. maddesinde kripto varlıklar, “dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarakoluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıklar” olarak tanımlanmıştır. Söz konusu tanımlamanın yapılmış olması sebebiyle, kripto varlıkların mevzuatımızda meşru ve tanınmış bir statüye getirilmiştir.  

·   Yönetmelik’in 3. maddesinde; “kripto varlıkların,ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacağı ve bu şekilde kullanılmasına yönelik bir hizmet sunulamayacağı” düzenlenmiştir. Söz konusumaddede yer alan “ödeme” ve “dolaylı kullanım” gibi ifadelerin açıklanmasınaihtiyaç duyulmaktadır. Bu minvalde, TCMB tarafından uygulama ve kapsama ilişkinolarak bu madde hükmünün yeniden değerlendirilmesinin, buna ilişkin gerekli düzenleme ve açıklamaların yapılmasının faydalı olacağı görüşündeyiz.

·     Yönetmelik’in 4. maddesinde;“ödeme hizmeti sağlayıcılarının, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarakkullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremeyeceği ve bu tür işmodellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamayacağı” düzenlenmiştir. Yönetmelik’in yayımlanmasına dayanak teşkil eden Kanun’da, ödeme hizmeti sağlayıcıları tanımında bankaların da yer alması sebebiyle, söz konusu madde hükmünün bankalar için de geçerli olacağı anlaşılmaktadır. Nitekim, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç tarafından 16 Nisan 2021 tarihinde yapılan açıklamada da; “bankalar ve PTT dahil hiçbir ödeme hizmeti sağlayıcısının ödeme maksatlı kripto varlık kullanamayacağı ve buna ilişkin iş modeli geliştiremeyeceği” belirtilmiştir.

·    Öte yandan, Yönetmelik’in 4. maddesinde; “Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmetisunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemeyeceği” düzenlenmiştir. Maddede yer alan düzenlemelerin yalnızca ödeme ve elektronik para kuruluşlarınailişkin olması sebebiyle, bankaların belirtilen fon transferi yasağı kapsamına alınmadığı görülmektedir. Bu sebeple de, Yönetmelik’in yürürlük tarihi itibariyle fon transferleri sadece bankalar vasıtasıyla yapılabilecektir.

Yönetmelik’in 5. Maddesinde, Yönetmelik’te düzenlenen hükümlerin 30.04.2021 tarihinde yürürlüğe gireceği düzenlenmiştir.
Yasal Uyarı | Çerez Politikası | Kullanım Koşulları | Kişisel Verilerin İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni | © 2024 DL Avukatlık Bürosu