İşçinin İş Sağlığı Ve Güvenliğini Tehlikeye Düşürmesi Sonucu İşverenin İş Akdini Haklı Nedenle Feshi
Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi (“BAM”) 11. Hukuk Dairesi 25.04.2023 tarih, 2023/547 E., 2023/939 K. sayılı kararı ile iş sağlığı ve güvenliği hükümlerini ihlal eden Davacı işçi E.K.’nın iş akdinin işveren tarafından haksız bir şekilde feshedildiğinden bahisle verilen İlk Derece Mahkemesi kararını, iş akdi feshinin haksız olmadığı gerekçesi ile bozmuştur. BAM kararı kesin olmak üzere oybirliği ile verilmiştir.
Yayınlanma Tarihi: 08/11/2023

Karara Konu Başvuru

Davacı işçi, davalı şirkete ait maden ocağında tahkimatçı olarak çalışmakta iken maden ocağında yeraltından yerüstüne atıkların taşınması için kullanılan ve çalışanların üzerine binmesinin yasak olduğu bant konveyörüne, izinsiz olarak binmiştir. Söz konusu olay nedeniyle “hem işletmeyi hem de çalışanların can güvenliğini tehlikeye atacak nitelikte ağır kusur ve işçi sağlığı ve güvenliği hükümlerini ihlal etmesi” gerekçesi ile işveren tarafından iş akdinin feshine karar verilmiştir.

İlk derece mahkemesi, davacının bant konveyörüne binme eylemi nedeniyle hakkında başkaca bir ceza uygulanabilecek iken doğrudan iş akdinin feshi yoluna gidilmesinin ölçülülük ve feshin son çare olması ilkelerine aykırı olduğu, bant konveyörüne binen diğer işçiler için herhangi bir işlem yapılmamasının da eşit işlem borcuna aykırılık teşkil ettiği, feshin haklı nedene dayanmadığı gibi geçerli nedenle de yapılmadığı gerekçesiyle davacının iş sözleşmesinin feshinin geçersizliğine ve işe iadesine karar vermiştir.

BAM Değerlendirmesi

Yapılan inceleme neticesinde Bölge Adliye Mahkemesi, iş güvenliği kapsamında işçi sağlığı ve güvenliğini korumaya yönelik işverenin alması gereken tedbirler yanında işçinin de yükümlülüklerinin olduğunu; işçinin kasıtlı bir şekilde sergilediği davranışlar veya işini savsaması sonucu güvenlik yönünden bir tehlike oluşması durumunda iş akdinin işverence derhal “haklı nedenle fesih” gerekçesi olduğunu belirtmektedir.

BAM kararı gerekçesinde;

  • Davacı işçinin gerçekleştirmiş olduğu davranışın işyerinde yasaklandığının tüm tanık anlatımları uyarınca sabit olduğu ve davranışın kaçak olarak gerçekleştirildiğinin tespit edildiği,
  • Davacıya da imzalatılan  “İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışma Talimatları” kapsamında bantlara binmenin yasak olduğu yazılı olarak işçiye açıkça bildirildiği,
  • Bant konveyörü üzerinde "Bantlara Binmek Yasaktır" şeklinde yazılı uyarı levhasının mevcut olduğu

konuları da göz önünde bulundurulduğunda açıklanan sebeplerle söz konusu davranışın işverene derhal iş akdinin fesih hakkı verdiği belirtilmiştir.

BAM, açıklanan durumun 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesi kapsamında “İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi” nedeniyle işveren tarafından haklı nedenle fesih hakkını doğurduğu kanaatindedir:

4857 ayılı İş Kanunu

İşverenin Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı – Madde 25: 

Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.” 

Öte yandan BAM, madencilik sektöründe faaliyet göstermekte olan davalı şirket faaliyetlerinin “ağır ve çok tehlikeli işler” kapsamına girdiği ve davacının gerçekleştirmiş olduğu davranışın işçi sağlığı ve iş güvenliğini tehlikeye attığını, davalı şirket faaliyet alanındaki en küçük bir ihmali davranışın dahi ne denli ağır sonuçları olabileceği malum olduğunu belirtmiştir.

Sonuç olarak, 4857 Sayılı İş Kanunu 25/II-ı maddesi ile düzenlenen “İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi” hükmüne göre iş akdinin tazminatsız olarak feshedilmesine ve İlk Derece Mahkemesi kararının bozulmasına BAM tarafından kesin olarak karar verilmiştir.

Yasal Uyarı | Çerez Politikası | Kullanım Koşulları | Kişisel Verilerin İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni | © 2024 DL Avukatlık Bürosu