Noterler Tarafından Düzenlenen Taşınmaz Satış Sözleşmelerine Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik
Bilindiği üzere, 28 Haziran 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile taşınmaz satış işlemlerinin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne (“Tapu Müdürlüğü”) ilave olarak noter huzurunda da gerçekleştirilmesi için noterlere yetki verilmişti. Söz konusu yetkilendirmeye ilişkin usul ve esaslar, 11 Ocak 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Noterler Tarafından Düzenlenen Taşınmaz Satış Sözleşmelerine Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) ile düzenlenmiştir.
Yayınlanma Tarihi: 16/01/2023

Yönetmelik ile noter huzurunda gerçekleştirilecek taşınmaz satış sözleşmesi işlemlerine ilişkin başvuru, randevu, imza ve tapu tescil işlemlerine dair düzenlemeler getirilmiş olup sürece ilişkin detaylar aşağıda özetlenmiştir:


Başvuru Aşaması: Taşınmaz alım-satım işlemleri için notere gidilmeden önce Türkiye Noterler Birliği’nin E-Randevu uygulamasından sözleşmenin düzenlenmesi istenen noter seçilmeli ve işleme konu taşınmaz ile tarafların bilgileri girilerek başvuru gerçekleştirilmelidir. Başvurunun gerçekleştirilebilmesi için e-devlet sisteminin kullanılması gerekmekte olup taşınmazın emlak vergisi ve satış değerleri de bu aşamada ilgili sistem üzerinden belirtilmelidir.

 

Başvuruda bulunan tarafından taşınmaz satış sözleşmesinin hangi noterlikte düzenleneceğinin talep edilmesi gerekmektedir. Böylece sözleşmenin imzalanacağı noterlik, işlemin taraflarınca seçilebilecektir. 


Noter İlk İncelemesi: Noter başvuru evrakını tapu müdürlüğüne iletir. Satışa konu taşınmaza ilişkin gerekli sorgular Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden noter tarafından yapılır. Kayıtlarda herhangi bir eksiklik olması halinde noter tarafından tapu müdürlüğünden eksiklerin giderilmesi talep edilir. Bu aşamada noter, taşınmaz üzerindeki hak sahipliğini ve varsa kısıtlamaları tespit eder.


Sözleşmenin HazırlanmasıYapılan ilk inceleme neticesinde taşınmazın satışına engel hukuki bir durum bulunmuyor ise sözleşme hazırlık aşamasına geçilir. Sözleşme hazırlığında Türkiye Noterler Birliği tarafından sisteme kaydedilen sözleşme örneği kullanılır. Noter tarafından, taşınmaz satış sözleşmesi içerisinde tescili bozan veya hükümsüz kılan herhangi bir hükme yer verilmemesi gerekmektedir. Sözleşme hazırlığının tamamlanması ile noter tarafından hesaplanan harç ve hizmet bedeli tapu müdürlüğüne bildirilir. Tapu müdürlüğü tarafından ilgili satış işlemine ilişkin e-tahsilat seri numarası notere bildirilir.


Notere Fiziki Başvuru: Noter, e-tahsilat seri numarası ve ödeme yöntemi ile sözleşme imza randevu bilgisini taraflara kısa mesajla bildirir. Bildirilen gün ve saatte notere başvuruda bulunmayanlara 10 (on) gün ek süre verilir. Bu süre içerisinde notere müracaat gerçekleşmez ise başvuru iptal edilir. Başvuru aşamasında sunulan dayanak belgelerin asıllarıile birlikte notere fiziki başvuru gerçekleştirilir.


Sözleşmenin İmzalanması: Belirlenen gün ve saatte taraflar taşınmaz satış sözleşmesinin imzalanması için noter huzurunda bir araya gelir. Taşınmaz üzerinde herhangi bir kısıtlama/takyidat var ise bunların noter tarafından taraflara bildirilmesi esastır. Taşınmaz üzerindeki bu kısıtlama/takyidata rağmen taraflar sözleşmenin imzalanmasını kabul eder ise, bu hususun noter tarafından sözleşmeye tereddüte mahal vermeyecek şekilde yazılması zorunludur.Ayrıca taraflardan bunları kabul ettiğine dair beyanlarının da alınması gerekmektedir. 


Tapu Siciline Tescil: Taşınmaz satış sözleşmesinin taraflarca imzalanması ile noter sözleşmeyi tapu müdürlüğü sistemine kaydeder. Sözleşmenin sisteme kaydı ile tapu müdürlüğünce taşınmazın tapu siciline tescili sağlanır. Tescilin tamamlanmasını müteakip noter tarafından yeni malike tapu senedi verilir ve böylece satış işlemi tamamlanmış olur.


Yürürlük-Uygulama Tarihi: Yönetmelik yayım tarihinde yürürlüğe girmiş olmakla beraber hükümlerin uygulanması, bu işlemlerin yürütülmesi için gereken bilişim sisteminin kurulduğunun Adalet Bakanlığı resmî internet sitesinde duyurulduğu tarihe ertelenmiştir.

 Yönetmelik metnine buradan ulaşabilirsiniz.  

 

Yasal Uyarı | Çerez Politikası | Kullanım Koşulları | Kişisel Verilerin İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni | © 2024 DL Avukatlık Bürosu