Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları ile Bu Toplantılarda Bulunacak Bakanlık Temsilcileri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
29 Mayıs 2021 tarihli ve 31495 sayılı Resmi Gazete’de (“RG”) yayımlanan Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları ile Bu Toplantılarda Bulunacak Bakanlık Temsilcileri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”) ile 28 Kasım 2012 tarihli ve 28481 sayılı RG’de yayımlanan Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları ile Bu Toplantılarda Bulunacak Bakanlık Temsilcileri Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) hükümlerinde birtakım değişiklikler yapılmıştır. Söz konusu değişiklikler Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in yayım tarihi olan 29 Mayıs 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Yayınlanma Tarihi: 04/06/2021

Yönetmelik hükümlerinde yapılan söz konusu değişiklikler, 31 Aralık 2020 tarihli ve 31351 sayılı (5. mükerrer) RG’de yayımlanan 7262 sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda (“TTK”) yapılan, hamiline yazılı pay senetleri ve bunların Merkezi Kayıt Kuruluşuna (“MKK”) bildirilmesi ve kayıt altına alınmasına ilişkin değişikliklere ve 6 Nisan 2021 tarihli ve 31446 sayılı RG’de yayımlanan Hamiline Yazılı Pay Senetlerinin Merkezi Kayıt Kuruluşuna Bildirilmesi ve Kayıt Altına Alınması Hakkında Tebliğ’deki düzenlemeler ile paraleldir.

Anılan değişiklikler neticesinde, genel kurul toplantılarında bulundurulması gereken belgeler arasına hamiline yazılı pay sahiplerine ilişkin (hamiline yazılı paylar bulunması halinde) MKK’dan sağlanan pay sahipleri çizelgesi de eklenmiş bulunmaktadır.

İlave olarak, genel kurul toplantısına katılabilecekler listesinin; 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 13.maddesi uyarınca kayden izlenen paylar ile hamiline yazılı paylar bakımından MKK’dan sağlanan pay sahipleri çizelgesine, diğer paylardan senede bağlanmamış bulunan veya nama yazılı olan paylar ile ilmühaber sahipleri için pay defteri kayıtlarına göre yönetim kurulu tarafından hazırlanacağı ve söz konusu listenin yönetim kurulu başkanı veya başkanın yetkilendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından imzalanacağı düzenlenmiştir.

Yönetmelik’te yapılan diğer bir değişiklik uyarınca hamiline yazılı pay senedi sahiplerinin artık, MKK’dan sağlanan pay sahipleri çizelgesinde isim veya unvanları bulunmak şartıyla ve hamiline yazılı pay senedine zilyet olduklarını genel kurul toplantısına katılabilecekler listesini imzalamadan önce yönetim kuruluna ispatlamak suretiyle genel kurul toplantısına katılabilecekleri düzenlenmiştir.

Hamiline yazılı pay senedi sahipleri için geçiş hükmü niteliğinde olarak Yönetmelik’e eklenen geçici 3. madde ile, 31.12.2021 tarihine kadar genel kurulu toplantıya çağıranların; TTK’nın geçici 14. maddesi uyarınca MKK’ya bildirilmek üzere şirkete başvuruda bulunan ancak henüz MKK’ya bildirilmeyen pay sahiplerini de genel kurula katılabilecekler listesine dâhil edeceği ve hamiline yazılı pay senedi sahibinin; gerçek kişi ise kimliğini, tüzel kişi ise tüzel kişiyi temsile yetkili olduğunu gösteren yetki belgesi ve kimliğini ibraz etmek suretiyle genel kurula katılabilecekler listesini imzalayacağı hüküm altına alınmıştır.

Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’e buradan ulaşabilirsiniz. 

 

Yasal Uyarı | Çerez Politikası | Kullanım Koşulları | Kişisel Verilerin İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni | © 2024 DL Avukatlık Bürosu