Şirketlerin Tasfiye Sonu İşlemlerinin Tamamlanması İçin Gerekli 6 Aylık Bekleme Süresi 3 Aya İndirilmiştir
TTK’nın 543. maddesinde belirlenen bekleme süresi, 6 Kasım 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7341 sayılı “Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” ile ilgili maddede yapılan değişiklikle bu süre 6 (altı) aydan 3 (üç) aya düşürülmüştür.
Yayınlanma Tarihi: 29/07/2022

Bilindiği üzere, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”)’na göre şirketlerin tasfiye süreci pay sahiplerinin alacağı genel kurul kararının tescil ve ilanı ile başlamaktadır. Şirketin tasfiyesi genel olarak tasfiyeye giriş ve tasfiye sonu işlemleri olarak iki aşamada gerçekleşmektedir. Tasfiye sürecinde şirketin alacaklılarının borçları ödendikten ve pay bedelleri geri verildikten sonra kalan varlıklar şirket pay sahiplerinin ödedikleri sermayeler ve imtiyaz hakları oranında dağıtılmaktadır.

Tasfiyeye giren şirket, tasfiye sürecinin tamamlanmasına değin tüzel kişiliğini “tasfiye halinde” ibaresi eklenen ticari unvanı altında devam ettirmektedir. Şirketi tasfiye ile ilgili işlemlerde temsil etmek ve kanunda öngörülen diğer işleri yürütmek üzere en az bir tasfiye memuru atanmaktadır. Atanan bu tasfiye memuru şirketin tasfiyenin başlangıcındaki durumunu incelemek, şirket malvarlığını ve finansal durumunu gösteren envanter ile bilanço düzenlemek ve genel kurulun onayına sunmak, gerektiğinde pay bedellerinin ödenmemiş kısımlarını tahsil etmek, varsa şirketin mevcut sözleşmelerini sona erdirmek, aktifleri paraya çevirmek ve şirket borçlarını ifa etmek gibi işlemleri yürütmektedir.


Tasfiye memuru tarafından söz konusu işlemlerin tamamlanmasını takiben kalan bir varlık bulunması halinde (tasfiye artığı) ise bu varlık pay sahiplerine paylaştırılmaktadır.

Tasfiye işlemlerinin sonlandırılarak tasfiye artığının pay sahiplerine paylaştırılabilmesi için ise, (i) şirketin alacaklılarının sona erme konusunda bilgilendirilmesi ve alacaklarını tasfiye memuruna bildirmeye çağrılmaları amacıyla Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ve şirketin internet sitesinde bir hafta arayla bu yöndeki üç ilanın yayımlanması ve (ii) alacaklılara üçüncü kez yapılan çağrı tarihinden itibaren TTK’da öngörülmüş olan bekleme süresinin geçmiş olması gerekmektedir. Ancak, hâl ve duruma göre alacaklılar için bir tehlike mevcut olmadığı takdirde mahkeme tarafından söz konusu bekleme süresinin kaldırabileceğinin de belirtilmesi gerekir.

Bahse konu bekleme süresi TTK’nın 543. maddesinde belirlenmiş olup, 6 Kasım2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7341 sayılı “Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” ile ilgili maddede yapılan değişiklikle bu süre 6 (altı) aydan 3 (üç) aya düşürülmüştür.

Böylece tasfiyeye ilişkin süreç kısaltılmış olup, şirket varlıkları ile ödenen sermayenin pay sahiplerine daha kısa sürede dağıtılabilmesinin önü açılmıştır.

Yasal Uyarı | Çerez Politikası | Kullanım Koşulları | Kişisel Verilerin İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni | © 2024 DL Avukatlık Bürosu